Cabinet de psihologie RUP 1PH2154
Str. Marasesti, nr. 14
Campina
Zona Geografica:
Central
Luni - Vineri
09:00
-
20:00
Pret per sedinta in lei: 0
Psiholog Anca Stoicescu
RUP 10405
0724540427
stoicescu.anca@yahoo.com
Vizualizari: 7607 incepand cu 1 August 2018
DE CE IN VIZITA LA PSIHOLOG?
De multe ori am intalnit oameni care, in ciuda faptului ca erau constienti de problemele manifeste, nu apelau la ajutorul psihologului pentru ca: “eu nu sunt nebun”, ”copilul meu nu este nebun, timpul le va rezolva pe toate”, sau “ce sa caute copilul meu la psiholog? bataia este rupta din rai”. Cred ca recunoasteti acest tip de gandire, desi au trecut peste 20 de ani de cand au cazut zabrelele temnitei comuniste.
Mentalitatea se pare ca este mai puternica decat ne asteptam, iar etapele schimbarii se prelungesc peste masura, ori schimbarea nu se produce in multe zone sociale. Rigiditatea si modelele interactionale mostenite de la generatiile anterioare raman inca dominante.
Dar revenind la tema noastra: “De ce la psiholog?”, pentru ca nu este o rusine sa iti recunosti limitele, iar faptul ca in viata parcurgem etape si traim crize existentiale nu inseamna ca suntem “nebuni” sau neputinciosi.
Putem enumera situatii prin care multi dintre noi am trecut sau, in cel mai bun caz, le-am constientizat, fiind alaturi de apropiatii nostrii, implicati in probleme mai mult sau mai putin grave – doliu, divort, pierderea locului de munca, crize in cuplu si lista poate continua.
Unii avem autocontrolul si puterea de a depasi aceste probleme dar altii nu. Blocajul reprezinta o reactie dezadaptativa iar manifestarile, pe cat de variate, pe atat de neplacute – tulburari de somn, tulburari alimentare, anxietate, depresie, incapacitate decizionala sau disconfort psihosomatic marcant.
Teama de a fi etichetat, jena fata de partener, vecin sau coleg, lipsa de informare si neincrederea, toate acestea cladesc zidul dintre psiholog si oamenii aflati in suferinta. In aceste situatii, psihologul nu detine rolul de magician dar poate interveni in deblocarea mecanismului salvator. Resursele si rezolvarile stau in potentialul mare neaccesat al pacientului. Fiecare are propria structura de personalitate si propriile instrumente necesare pentru a depasi criza.
Psihologul este “insotitorul” care ne ajuta sa depasim momentele critice, sa gasim modalitatea de adaptare minimalizind efectele nedorite. Este daca vreti cel care aprinde lumina atunci cand noaptea pare foarte lunga.
In cele prezentate, bineinteles ca nu m-am referit la bolile psihice grave care se adreseaza in primul rand psihiatriei si mai apoi psihologului.
Nu va temeti de psiholog pentru ca viata merita traita frumos! Psiholog Anca Stoicescu